Njoki od bundeve / Pumpkin Gnocchi




Bundeve, buče i tikve; kraljice jeseni, pojavljuje se u juhama, varivima, slasticama ... a sada i u obliku ovih mirisnih njoka koje možete poslužiti kao prilog raznim pečenjima s umacima ili  kao predjelo ili lagani obrok.

Inspiracija: recepta by sssiena

Sastojci

Za njoke:

500 gr očišćene  bundeve ( ja sam koristila butternut tikvu a vi možete koju želite)
1 jaje
300 gr brašna + još za posipavanje
malo ribanog muškatnog oraščića
sol, papar
----------------
50 gr ribanog parmezana ( može i sira trapista ali sitno ribanog)
----------------
 ulje


Priprema:

Bundevu ogulite, očistite od sjemenki i izrežite na komade


i stavite peći u pećnicu koju ste zagrijali na 180 stupnjeva. Pecite 45 min ili dok bundeva ne omekša

Kad se bundeva ohladi, usitnite mikserom ili štapnim mikserom.
U većoj posudi izmiješajte pire od bundeve, brašno, začine, jedno jaje i ako želite obogatiti svoje njoke dodajte ribani sir ali može i bez njega. Dodavati brašno malo po malo po potrebi jer se bundeve razlikuju po vodenosti.
Smjesu prebacite na pobrašnjenu radnu  površinu i mijesite dok ne dobijete kuglu.



Podijelite ju na 4 – 6 jednakih dijelova. Svaki dio zarolati dlanovima dok ne dobijemo zmijicu. Rezati ih na manje komade / njoke.



Kuhati ih u kipućoj slanoj vodi u koju smo dodali par kapi ulja, sve dok ne isplivaju na površinu.  
U slučaju da je smjesa jako mekana jer je bundeva bila vodena, žlicom vadite njoke (poput noklica) i stavljajte ih u kipuću vodu. Gotove su kad isplivaju na površinu.

Procijediti ( malo vode u kojoj su se kuhali ostavite ako vam bude trebalo za zgušnjavanje umaka ), isprati pod vrućom vodom, ocijediti višak vode i promiješati sa 1 žlicom ulja da se ne slijepe do posluživanja.


ZAMRZIVAĆ JE NAŠ PRIJATELJ

Ako se već trudite napraviti domaće njoke, napravite odmah duplu ili tro duplu smjesu i dio odmah zamrznite da ih imate spremne kad nemate vremena mijesiti.

Važno je da kad izrežete njoke slažite ih na tacnu na koju ste stavili papir za pečenje. Pazite da su odvojeni jedan od drugog da se ne slijepe. Stavite tako u zamrzivač. Tek kad su sasvim zamrznuti skupite ih zajedno u jednu vrećicu, označite da znate što je i ostavite u zamrzivaču dok ih ne poželite koristiti. Nije ih potrebno odmrzavati prije kuhanja. Samo ih tako zamrznute istresite u proključalu vodu u koju smo dodali malo soli i ulja i kuhamo dok ne isplivaju na površinu.


Posluživanje:

Njoke možete poslužiti kao prilog u raznim  umacima:

                                  Pečena piletina u umaku od pečenja 



Njoke možete poslužiti i kao predjelo ili lagani obrok:


                                 Njoki od bundeve sa  preljevom od špeka  








Njoki od bundeve u umaku od maslaca i kadulje




Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti