Preskoči na glavni sadržaj

Share by

Brzi džem bez Želina ili Džemfixa / Fast, homemade jam,





Ovaj sam recept prije par godina pronašla na Coolinarici i toliko me oduševio da ga od onda stalno pravim na ovaj način. Džem je doslovno skuhan i gotov
u roku od 30 minuta, ali to nije njegova jedina prednost. Pošto se jako kratko kuha, voće zadržava svoju boju, miris i okus koji ostaje fantastičan kao da jedete sirovo voće. Tajna ovog džema je u bijeloj ( unutrašnjoj ) korici od limuna i limunovim sjemenkama koje inače ne služe ničemu i koje uvijek bacamo a  prepune su pektina koji imaju isti učinak kao i Želin ili Džemfix.



Sastojci

1 kg  voća  po želji može čak i miješanog
300 - 400 g šećera ( ovisno o voću koje koristite šećera može čak i manje ako je voće slatko )
1 limun
Začina ili aromatičnog bilja po želji
( vanilije, cimeta, kardamona, menta, timijan ili sl.)


Savjet više: 

Kad dođe vrijeme svog onog prekrasnog voća od kojeg želimo praviti džemove, limun je tada van sezone i samim tim jako skup. Ako vam se svidi ovaj džem a sigurno hoće za sljedeću sezonu se treba ranije pripremiti pa prihvatite ovaj mali savjet koji ja prakticiram godinama: Kad god tijekom godine koristite limun za pripremu kolača, limunade ili ga jednostavno cijedite za čaj, bijele, unutrašnje polovice nemojte bacati nego ih odlažite u jednu plastičnu vrećicu i držite ih u zamrzivaču sve dok ne dođe vrijeme da ih želite iskoristiti za pripremu džema.


Priprema

Par stvari za početak.
- Za izradu pekmeza, džemova i marmelada koristite samo jako zrelo voće. Bolje je da voće bude skoro prezrelo nego da je polu zeleno.
- Za kuhanje koristite naj širu posudu koju imate, pogotovo ako kuhate veću količinu, brže će prokuhati i samim tim skratiti vrijeme kuhanja.


Voće treba oprati i očistiti samo dobro pazite da uklonite sve oštećene i trule dijelove. Očišćeno voće  zatim treba izvagati da vidimo koliku smo klačinu dobili i da znamo koliko ostalih sastojka trebamo.

Voće isjeckati na sitne komadiće. Stavite ga u zdjelu posipajte sa polovicom šećera i ostavite poklopljeno u hladnjaku ili na nekom hladnom mjestu preko noći ili nekoliko sati da pusti što više soka. Nakon toga treba ga procijediti.

Voće odvojimo sa strane a sok stavimo kuhati sa ostatkom šećera i začinima.
Sok se kuha oko 20 min uz povremeno miješanje sve dok se ne počne zgušnjavati.

U međuvremenu ogulimo limun pomoću nožića za guljene krumpira ali tanko tako da odvojimo samo žuti dio kore taj nam ne treba.. Iscijedimo limun i sok prelijemo preko voća ili ga iskoristimo na neki drugi način. Polovice bijele kore i koštice svežemo u čistu gazu jer baš ta kora sadrži pektin koji će nam na prirodan način pomoći da se džem zgusne.



Kada se sok počeo vidno zgušnjavati i lagano karamelizirati, dodamo u njega voće i paketić sa polovicama limuna. Kuhati  uz miješanje oko 10 min.
Izvaditi paketić sa limunom i dobro istiskati ostatke soka koji se upio. Kuhati još 5-10 min. Džem je jako tekuć dok je vruć i zgušnjava se hlađenjem. 

Provjerite dali se dovoljno zgusnulo tako što izgrabite malu žlicu džema na tanjurić i pustimo da se ohladi Nagnite tanjurić i ako sporo klizi dovoljno je gusto. 



Ukoliko želimo da  u džemu nema komadiće voća  na kraju kuhanja voće možemo usitniti sa štapnim mikserom. Ja obično  usitnim samo polovicu smijese tako da džem bude gladak i maziv a ima i nešto komadić voća.



Gotov džem treba odmah sipati u dobro oprane, sterilizirane staklenke i čvrsto zatvoriti. Ako su staklenke dobro i pravilno sterilizirane džem će ostati zdrav i kvalitetan godinu dana.
Pošto u ovom džemu nema konzervansa kad se staklenka otvori potrebno ju je držati u hladnjaku.


Steriliziranje staklenki

Staklenke dobro operite toplom vodom i još vlažne posložite otvorom prema dolje na lim na koji ste prethodno stavili čistu kuhinjsku krpu da se ocijedi višak vode. Staklenke skupa s čepovima poslažite u tepsiju sada sa otvorom okrenutim prema gore i stavite u pećnicu na 180°C barem 10 minuta. Odmah nakon vađenja iz pećnice još dok su vruće punite sa vrelim džemom i odmah ih nakon punjenja oprezno čvrsto zatvorite da bi se stvorio vakuum. Pazite da se ne opečete, teglice i poklopci su jako vrući. Također, ako imate one staklenke s hermetičkim poklopcem pripazite na gumu i držite ih kraće u pećnici.





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pizza kao iz krušne peči sa punjenim rubom

Baš kao iz pizzerie, još i ukusnija. Ovaj puta je slavonska verzija, vi možete dodatke birati po svojoj želji.  Ovo je velika Pizza veličine pećnice, dovoljna za dvoje gladnih ljudi. Ako trebate više od jedne velike pizze pravite duplu ili tro duplu smijesu. Za ovu pizzu vam nije potrebna tepsija, dovoljan je papir za pečenje  i polica/mreža za pečenje iz pećnice.

Ali za početak evo par savijete za savršenu pizzu:

-Pizzu je najbolje peči kratko na jakoj temperaturi u dobro zagrijanoj pećnici 220°C -Dodatke treba dodavati umjereno. bolje da da ima po malo od svega nego da je pretrpamo jer će biti mljeckavo, važno da je ravnomjerno raspoređeno. -Slaganje dodataka je isto važno za dobru pizzu a slaže se ovako: na tijesto ide kečap, zatim šunka i nakon toga sir. Svi ostali dodatci se stavljaju gore na sir. U protivnom će sir kad se rastopi napraviti kao poklopac i ako ispod njega bude previše dodataka neće se fino ispeći i pizza može biti mljeckava.


Sastojci
Za tijesto:
300 gr brašna 1 žličica…

Štrudla Čokoholičarev san / Chocoholic dream strudel

Instant štrudla sa čokoladom za koju vam trebaju samo tri sastojka. Brza, jednostavna i apsolutno fantastična.
Sastojci:
500 gr paket gotovog lisnatog tijesta ( 1 paket ) 400 gr  omiljene čokolade ( 4 komada po 100 gr ) 1 jaje za premazivanje

Priprema:
Lisnatog tijesta odmrznite. Obično je u svakom paketu tijesto razdijeljeno na dva komada, ako je kojim slučajem ( ovisno o proizvođaču ) tijesto u jednom komadu prerežite ga po pola tako da dobijete dva jednaka komada.
Svaki komad tijesta razvaljajte tako da bude tri puta širi od čokolade tj. da kad na njega poslažete dvije čokolade jednu ispod druge sa svake strane ostane dovoljno tijesta za zamotavanje. Na  komad razvaljenoga tijesta postavimo dvije cijele table čokolade, jednu ispod druge u dužinu. Tijesto koje je ostalo viriti sa svake strane zarežemo ukoso na trake od 1,5 cm. Zatim trakice prebacujemo naizmjenice s jedne pa sa druge strane preko čokolade kao da pletemo pletenicu i tako omotamo čokoladu i dobijemo štrudlu.


Isto pon…

Keksolina

Ovu jednostavnu, fantastičnu tortu morate probati, Sočna, kremasta torta savršenog spoja vanilije i višanja.
Sastojci: 500 gr petit  keksa 150 gr prženih lješnjaka ili oraha 200 gr šećera 1 tegla kompota od višanja 2 pudinga od vanilije 7 dcl mlijeka 250 gr margarina ili putra             --------- 2dcl šlaga za ukras

Keks isjeckati na komadiće. Lješnjake popržiti ( po uputama ovdje ), očistiti i isjeckati na sitne komadiće i pomiješati sa keksom.
U malo mlijeka umiješati prašak za puding a ostatak mlijeka staviti kuhati zajedno sa šećerom. Kad prokuha umiješati puding i kuhati uz stalno miješanje na laganoj vatri dok se ne zgusne. Vreli puding istresti na tacnu u tankom sloju, prekriti sa folijom i staviti hladiti.
Omekšali margarin isjeckati na kockice i dobro izraditi mikserom, postepeno dodavati ohlađeni puding uz stalno miješanje dok ne dobijemo glatku smijesu.
Fil dodati u sjeckane lješnjake i keks, dodati procijeđene višnje i sve ravnomjerno izmiješati lopaticom.
Obruč od ok…

Pileći medaljoni u umaku od sira / Chicken medallions in cheese sauce

Brzo, jednostavno, i jako, jako ukusno. Moji ukućani ovo jelo prosto obožavaju .  Ako volite sir ovo jelo nemojte propustiti probat. Nećete požaliti

Sastojci ( količina dovoljna za 4 osobe )
3- 4 filea pilećeg bijelog mesa (ovisno o veličini) 300 g sira trapista (može i vise različitih sireva) 500 ml vrhnja za kuhanje 1 dl bijelog suhog vina sol, Vegeta, crvene mljevene paprike, malo ulja


Priprema
1. Pileći file okrenuti vodoravno i izrezati na ploške/medaljone oko prst debele. Prekriti ih plastičnom folijom i još malo lagano istući.. Dobro ih začiniti  ( sol, biber, Vegeta, malo crvene paprike) . Ostaviti da stoji u  hladnjaku 30 min. U međuvremenu naribati sir trapist

2. Ugrijati tavu uz dodatak malo ulja. Kada je tava ugrijana  ispržiti medaljone sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju. Izvaditi medaljone u tanjur ili zdjelu.


3. Tavu odmaknuti od vatre i i zaliti sa 1dl suhog bijelog vina, i vratimo malo na laganu vatru da se odlijepe svi oni karamelizirani ostatci od pečenja,…

Pita sa jagodama i vanilijom

Klasična otvorena voćna  pita sa jagodama i kremom od vanilije,  napravljena od savršenog prhkog tijesta.

SAVJETI ZA SAVRŠENO PRHKO TIJESTO Po naputku od Željke Klemenčić (Tri , dva, jedan kuhaj) u bilo kojem omiljenom receptu za prhko tijesto dio tekućine zamjeni se sa alkoholom (votkom ili nekom drugom žestom) da bi dobili savršeno prhko tijesto koje se prosto topi u ustima. Ja taj trik koristim za sve slatka i slana prhka tijesta, koji izazivaju oduševljenje svima koji ih probaju. Ovaj mali trik koristim uvijek u svom omiljenom receptu za prhko tijesto a to je zlatni omjer  1:2:3   tj. 1 dio šećera, 2 dijela masnoće, 3  dijela brašna.
Sastojci
ZA TIJESTO
100 gr Šećera 200 gr Margarina 300 gr Brašna 2 žlice votke ili nekog drugog alkohola 1 vanili šećer

ZA FIL :
500 gr očišćenih jagoda ---------------- 2 pudinga od vanilije 7 dcl mlijeka 4 žlice šećera u prahu 200 gr maslaca ili margarina

ZA UKRAS:
1 šlag iz vrećice ili 2 dcl tekućeg vrhnja za šlag

Priprema
Margarin isje…

Lepinjice i Zemičke

Mekane, tople savršene za sendviće,i razne namaze !


Sastojci:

500 g (1/2 kg ) brašna (najbolje je pola oštrog i pola glatkog)
50 ml mlijeka
200 ml mlake vode
1 suhi kvasac ( 1 žličice )
1 žlica soli
1 žlica šečera
1 žlica masti ili
2 žlice ulja


Priprema

Sve suhe sastojke: brašno, šećer, sol i kvasac staviti u istu zdjelu i dobro promiješati. Usipati toplu vodu i maslinovo ulje. Sve dobro umijesiti u glatko tijesto. Tijesto će prvo biti malkice mljeckavo  ali će vremenom mekinje upiti dosta tekućine. Prekriti i ostaviti  na toplom da se diže oko 45 minuta dok mu se obujam ne podupla. 

Dignuto tijesto  podijeliti na 2 dijela i od svakog napraviti valjak.
Svaki valjak prerezati na 8 - 10 ploški, zatim svaku plošku smotati u kuglicu prekriti krpom ili zdjelom i ostaviti još 15 min.

Uzeti svaku kuglicu i pritisnuti je dlanom da se spljošti i dobijemo lepinju. Poslagati na lim za pećenje i izbockati vilicom ili zarezati nožem.



Dobro pošpricati sa vodom da se saperu svi ostatci brašna sa ki…

Marokanske mesne okruglice

Sastojci
Za okruglice :
400 gr goveđeg mljevenog mesa (može i miješano) 2 žlice kus-kusa ½ glavice luka 1 češanja češnjaka 1 žličica vegete 1 žličica Marokanskog mixa začina RAS EL HANOUT
      ( možete ga napraviti po receptu DIY začinski mixevi )
Sjeckani peršinov list
Za umak:
½ glavice luka 1 češanj češnjaka ½ žličice marokanskog mixa začina RAS EL HANOUT  2 dcl pasirane rajčice 3 dcl goveđeg jušnog temeljca a može i pola goveđe kocke za juhu otopljene u vodi Sjeckani peršinov list


Priprema
Dobro ugrijati tavu da bude vruća. Dodati malo ulja i ispržiti okruglice da dobiju boju sa svih strana. Ne treba pretrpavati tavu, bolje je pržiti okruglice iz dva puta. Kad su okruglice dobile boju izvaditi ih i ostaviti sa strane.
Na ostatcima od prženja okruglica, dodati luk i pržiti ga dok ne postane zlatne boje, dodati češnjak i brašno, kratko popržiti i zaliti sa pasiranom rajčicom. Dodati začine. Sve dobro promiješati zaliti jušnim temeljcem. 
Dobro promiješati, vrati okruglice u umak za…

Varivo od graška sa mesom i noklicama

Ovo je savršeno, domače jelo na žlicu. Mesa ide malo čisto radi okusa i možete ga koristiti kakvog god želite: piletinu svinjetinu, teletinu, gotovu smjesu mesa za gulaš ( izrezano na kockice ) uzmite što imate pri ruci. Meso i onako ne igra glavnu ulogu u ovome jelu.


Sastojci
Za varivo:
200 gr mesa po želji izrezanog na manje komade ili kockice 500 gr sviježeg ili smrznutog graška 1 glavica luka 2 češanja češnjaka 1 žličica soli 2 žličice Vegete 1 žličica crvene mljevene paprike Malo ulja


Za noklice:
1 jaje 2- 3 žlice brašna Prstohvat soli



Priprema
Varivo
Meso očistiti od žilica i isjeci na manje kockice. Posoliti i posipati sa malo Vegete. Dobro izmiješati i ostaviti da se marinira 5 – 10 minuta.
U međuvremenu isjeckati luk na sitne kockice i češnjak što sitnije.
U malu zdjelicu staviti malo brašna i meso uvaljati u brašno a višak otresti.


Na VRELI lonac staviti malo ulja i na laganoj vatri popržiti meso sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju. Dodati luk i popržiti dok ne postane s…

A la Wild

Brzo, ne ovo jelo nije brzo, jednostavno , nije baš ni jednostavno ali je zato definitivno FANTASTIČNO.
Idealno je za posebne prilike i uz malo truda oduševit će svakog tko ga proba.
Ovaj recept je u našoj je obitelji malo manje od stoljeća i prenosi se sa koljena na koljeno. Iako ima bezbroj sličnih recepata ja ga pravim onako  kao što ga je pravila moja baka  uz male tehničke izmjene naravno jer  ona ga je  kuhala na starom šporetu na drva i ugalj pa je to trajalo doslovno cijelo prijepodne. Nije tada bilo ni štapnih miksera ili blendera koji  danas olakšavaju posao, ona je sve na kraju pasirala ručnom pasirkom. Tako da sam ja ovaj recept malo modernizirala ali sastojci, omjeri i okusi su ostali potpuno isti.
Sam naziv A la Wild  (Na divlje) govori kako se ovo jelo pravi od divljači. Međutim u današnje vrijeme barem kod nas do mesa divljači je teško doći a ako ga i nađeš  poprilično je skupo. Najbolja zamjena za meso divljači je junetina ili mlada teletina ali iz vlastitog iskust…

Varivo od kelja sa faširanim mesom

Na zahtjev ljudi koji me prate na ovim stranicama  da objavim više domaćih jela na žlicu evo jednog meni omiljenog variva.

Sastojci:
ZA VARIVO OD KELJA
1 glavica kelja 1 veća glavica luka 2 češnja češnjaka 2-3 mrkve 3 krumpira 1 žlica Vegete 1 žličica  mljevene crvene paprike Sol i papar po potrebi Malo ulja

ZA FAŠIRANCE:
300 gr mljevenog miješanog mesa 1 manja glavica luka 1 češanj češnjaka 3 šnite kruha ! žlica Vegete 1 žličica mljevene crvene paprike Malo peršinovog lista Sol i papar po potrebi 1 jaje Krušne mrvice ( prezle ) Ulje za prženje

Priprema
VARIVO OD KELJA
Uzmite glavicu kelja i odrežite donji korjenasti dio da se lakše odvoje listovi. Vanjske i oštećene listove  bacit a ostalim listovima treba ukloniti deblje ostatke krojena . listove oprati i izrezati na deblje trakice. Prokuhati u kipućoj vodi oko 5 minuta da se listovi opuste i puste plinove koji su teško  probavljivi, procijediti i prvu vodu baciti.
Luk isjeckati na komadiće i popržiti na malo ulja dok ne postane st…