Sastojci
Za palentu:
1 šalica palente ( kukuruzne krupice )
4 šalice vode
1 žlica maslaca
1 žlica Vegete
1 – 2 žličice soli
1 žlica sjeckanog vlasca
1 žlica sjeckanog peršinovog lista
Malo sjeckanih čili papričica
Za dinstano povrće:
500 gr gljiva
500 gr narađaste bundeve
ili tikve ( butternut, hokkaido, turkinja itd. )
200 gr sušene dimljene slanine ili pancete
1 manja glavica luka
2 češnja češnjaka
Peršinov list
1 žlica Vegete
Sol i papar
Malo ulja
Po potrebi malo brašna za zgušnjavanje
Priprema
Palenta
Vodu za palentu stavite da zakuha, dodajte u nju začine, vlasac
peršinov list, čili i maslac.
Kad je voda prokuhala smanjite vatru i lagano
usipavajte palentu uz stalno miješanje penjaćem da se ne stvore grudice. Palenta će se odmah početi
zgušnjavati ali i dalje treba miješati.
Kad palenta prokuha počet će se pojavljivati
mjehurići i malo će prskati zato pazite da vas ne opeče, ali i dalje oprezno
miješajte. Iako će vam se činiti da je gotova, kuhajte i miješajte još oko 15 min.
Kada je palenta gotova istresite je u kalup ( tepsiju,
dublju tacnu ili plastičnu posudu ) koji
ste obložili sa plastičnom folijom i poravnajte ( neka bude oko prst debelo ) te ju ostavite
da se ohladi i stisne.
Kada se palenta ohladila izvadite ju iz kalupa i narežite na
kocke ili oblike po želji.
Odreske koje
dobijete prepecite na malo nauljenoj, vreloj tavi sa obje strane dok ne dobiju
zlatnu boju. Tako će odresci od palente biti izvana hrskavi a unutra mekani i
kremasti.
Ovako pripremljenu palentu možete poslužiti uz različite umake, gulaše
i slična jela.
Dinstano povrće
Gljive očistiti i izrezati na krupnije komade. Bundevu/
tikvu očistiti i izrezati na kockice. Slninu izrezati na sitne trakice.
Slaninu popržiti na malo ulja dodati sitno sjeckani luk i
pržiti dok ne dobije zlatnu boju, dodati gljive i bundevu te popržiti. Kad
počnu dobivati boju posoliti, po papriti i dodati Vegete.
Ne trebate dodavati
vode jer će gljive i bundeve pustiti svoj sok.
Dodati češnjak i peršinov list,
promiješati i pustiti da se dinsta dok se ne
prožmu okusi, dovoljno je oko 10 min.
Ako je previše vodenasto posipati
sa malo brašna i promiješati da se zgusne. Poslužiti uz palentu dok je toplo.
Po želji na kraju možete dodati i malo parmezana.
Nema komentara:
Objavi komentar