Pirjani mladi grašak / Braised Green peas






Ovo je moj omiljeni način pripreme graška. Ide kao prilog uz apsolutno sve: pohano ili pečeno meso, krumpir ili ako želite bezmesnu varijantu probajte poslužiti uz pommes frites i omlet – savršeno.



Sastojci:


500 gr mladog graška sviježeg ili smrznutog ovisno od sezone
1 manja glavica luka
1 žlica Vegete
Peršinov list
Celerov list
Sol, papar
Vode za podlijevanje
Malo brašna po potrebi


Priprema:


Luk izrezati na sitne kockice. Grašak očistiti.


Na malo ulja popržiti luk dok ne postane staklast i počne dobivati malo boje. Dodati grašak, promiješati  i podliti sa malo vode, ne puno nego toliko da prekrije grašak. Dodati sol, papar i Vegetu, pustiti da prokuha te smanjiti vatru na najmanje i pustiti da se pirja. Povremeno miješati i podlijevati sa malo vode ako je potrebno. Pirjati na laganoj vatri dok grašak ne omekša, oko 20 min ako je grašak mlad ako je stariji trebat će malo duže.


Kad je grašak omekšao dodati peršinov i celerov list, pustiti da se još malo pirja oko 2 – 3 minute čisto da se prožmu okusi.



Na kraju posipati ( poštaubati ) sa 0,5 – 1 žlice brašna, brzo promiješati da se ne bi stvorile grudice a da zgusne eventualne ostatke tekućine. I to je to. 



Popularni recepti