Najfiniji domaći njoki od krumpira /The finest homemade potato gnocchi





Ovi fantastični domaći njoki koji se prosto tope u ustima su tako jednostavni za napraviti da je to nevjerojatno. I ono najbolje, možete ih raditi u raznim bojama.



Sastojci :

Navedena količina dovoljna za 4 osobe ako njoke služite kao prilog, ako njoke služite kao glavnu namjernicu poduplajte smijesu.


Za klasičnu verziju:

800 gr krumpira
2 jaja
400 gr brašna
Sol
2 žlice ulja

--------------------------
Za zelenu verziju:

1 šaka rikule ili mladog špinata usitnjenog u pastu ( štapnim mikserom, multi praktikom, blenderom ili  u mužaru za začine )

---------------------------
Za crvenu verziju:

1-2 žlice koncentrata od rajčice




Priprema:

Krumpir skuhati u slanoj vodi. Krumpir je najbolje skuhati cijeli i u kori, ali ako ste u stisci sa vremenom ih ogulite i isijecite na manje komade da se brže skuha.
Kuhani krumpir malo ohladiti da ga možemo oguliti, zatim ga protisnemo kroz pasirku ili zgnječimo drobilicom  za krumpir.  

U krumpir dodati sol, ulje, i razmućeno jaje i ako želite njoke u boji sada dodajte dodatke koji daju boju.

Sve dobro izmiješati, dodati brašno i umijesiti glatko mekano tijesto, prvo u zdjeli zatim ga prebaciti na  radnu površinu dobro posipanu brašnom. Tijesto mora biti fino, mekano ali da se tek prestalo lijepiti. 

Od tijesta oblikovati štrucu koju prerežemo na 4 jednaka dijela.


Od svakoga dijela dlanovima izvaljati duguljastu okruglu traku oko 1,5 prsta debelo. Pazite da vam je radna površina dovoljno posipana brašnom da se ne bi ljepilo.




Svaku trakicu izrezati na komadiće jednake veličine oko 1 – 1,5 prsta , tako ćemo dobiti male jastučiće.



Njoke sada možete oblikovati ali ja ih uvijek ostavim takve u obliku jastučića. Oprezno da se ne zdrobe ubaciti ih u kipuću posoljenu vodu u koju smo dodali par kapi ulja. Kuhati par minuta na laganoj vatri. Čim njoki isplivaju na površinu gotovi su.

Njoke istresti u cjedilo, procijediti i isprati pod mlazom vruće vode.

Dobar tek !


ZAMRZIVAĆ JE NAŠ PRIJATELJ

Ako se već trudite napraviti domaće njoke, napravite odmah duplu ili tro duplu smjesu i dio odmah zamrznite da ih imate spremne kad nemate vremena mijesiti.

Važno je da kad izrežete njoke slažite ih na tacnu na koju ste stavili papir za pečenje. Pazite da su odvojeni jedan od drugog da se ne slijepe. Stavite tako u zamrzivač. Tek kad su sasvim zamrznuti skupite ih zajedno u jednu vrećicu, označite da znate što je i ostavite u zamrzivaču dok ih ne poželite koristiti. Nije ih potrebno odmrzavati prije kuhanja. Samo ih tako zamrznute istresite u proključalu vodu u koju smo dodali malo soli i ulja i kuhamo dok ne isplivaju na površinu.





Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti