Lazanje na moj način / Homemade lasagna




Vjerujem da ne postoji osoba koja ne voli jesti lazanje. Za dobre lazanje postoji bezbroj recepata i svaka domaćica ili profesionalni kuhar ima neku svoju omiljenu varijantu, ja ču tu sa vama podijeliti moju. Može vam poslužiti kao recept ili kao inspiracija a vi ih prilagodite svome ukusu.
Ovdje su navedeni sastojci za 6 većih porcija ( kocki ) . Ako vam je to previše nemojte smanjivati količinu. Radije ih napravite po toj količini pa višak zamrznite i imate gotov ručak za neki drugi dan. Kad ih ponovo želite  jesti samo ih ugrijte u zagrijanoj rerni na 150°C oko 15 min


Sastojci

Kupovno tijesto za lazanje ili domaće tijesto za lazanje od 5 jaja
( recept za domaće tijesto za lazanje možete pogledati OVDIJE)


Za Bolognese umak

500 gr  mljevenog
miješanog mesa
1 velika  glavica luka
2 češnja češnjaka
1 veća mrkva
500 ml pasirane rajčice
Vegeta, sol, papar
Prstohvat cimeta


Za Bešamel umak

1 l mlijeka
4 žlice pune uz vrh brašna
4 žlice maslaca
Sol, papar
Ribani muškatni oraščić
-------------------------------------
300 gr  sira trapista ili sl. sira koji se lako topi


Priprema

Ako ste se odlučili za domače tijesto prvo ga umijesite, podijelite u 6 dijelova, prekrijte ih plastičnom folijom  i ostavite da se odmara dok pripremate umake.
Ako ste se pak odlučili za kupovno tijesto kuhat čete ga tek na kraju.

Bolognese umak

Na sitno isjeckajte luk i češnjak a  mrkvu naribajte na ribež za jabuke.
Na malo ulja pirjajte  luk dok ne postane staklast, dodajte mljeveno meso i dok se pirja vilicom usitnjavajte meso da se ne slijepi u grudice sve dok ne postane rastresito, miješajte dok ne dobije malo boje. Dodajte mrkvu, češnjak i začine. Pirjajte 2 – 3 minute, zalijte pasiranom rajčicom i kuhajte dok višak tekućine ispari i dobijemo gusti umak. Sklonite sa vatre i ostavite umak sa strane dok pripremate Bešamel.

Bešamel umak

Prvo ugrijte mlijeko, jer ako je mlijeko vruće umak će biti fin kremast i nače biti grudica.
U lončiću ugrijte maslac i na njemu popržite brašno ali pazite da ne potamni, polako ulijevajte vruće mlijeko uz stalno miješanje, dodajte sol, papar i muškatni oraščić i sve dok ne prokuha i dobijete glatki i gusti umak. Sklonite ga sa vatre i ostavite sa strane.

Slaganje

Ako radite sa domaćim tijestom

Uzmite jedan dio tijesta i razvaljajte onoliko koliko vam je velika tepsija. Dno tepsije nauljite i razvaljano tijesto prebacite na dno tepsije. premažite sa 1/5 Bolognese umaka. Na to stavite 1/ 6 Bešamel umaka te posipajte sa 1/6 ribanog sira.
Razvaljajte drugi dio tijesta i prebacite ga preko umaka, ponovo premažite  Bolognese umakom, zatim Bešamel umakom, posipajte sirom i prekrijte trećim dijelom tijesta. Nastavite u istim tempom sve do ne potrošimo sve tijesto. Kad smo prekrili zadnjim razvaljanim tijestom premažite sa zadnjim dijelom Bešamel umaka i posipajte sa zadnjim ribanim sirom.
Izbockati sa tankim nožem ili štapićem.

Ako radite sa kupovnim tijestom

Tijesto za lazanje prvo probajte složiti u tepsiju čisto da znate koliko čete slojeva imati tako da znate na koliko dijelova morate podijeliti umake.
Prije početka slaganja, tijesto treba kratko prokuhati i vreloj posoljenoj vodi u koju ste dodali malo ulja dok ne omekša i postane savitljivo oko 2 – 3 minute.  Tijesto ubacujte u vodu kipuću vodu jedno po jedno da se ne bi zalijepilo. Kada je tijesto omekšalo vadite ga iz vode pomoću hvataljke jedno po jedno i odmah slažite u tepsiju usporedo kako i filujete. Filujte na isti način kako je opisano i za domače tijesto.

Lazanje pecite u dobro zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30 minuta. Kada su lazanje gotove izvadite ih iz pećnice i ostavite da se hlade oko 30 min da se sir i Bešamel stisne kako bi se lakše rezale i da ne budu gnjecave.







Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti