Pogača







POGAČA 

Vodeni kruh u obliku velike lepinje. Mekana, sočna, sa hrskavom koricom i jako ukusna. Ovo ja pravim svaki dan umjesto kruha i moji to obožavaju. A i nosim ju svaki puta kada idem u goste , na sva obiteljska i druga okupljanja gdje se nešto kuha ili roštilja.
Autor: vcudic1
      
Sastojci

KLASIČNA VERZIJA
700 gr pšeničnog  brašna
3 čajne žlice suhog kvasca
3 čajne žlice soli
2  čajne žlice šećera
6 dcl tople vode
3 velike žlice ulja

INTEGRALNA VERZIJA
500 gr pšeničnog brašna
200 gr pšeničnih mekinja
suhi kvasac, sol i šećer ista količina kao i gornjoj verziji
6 dcl tople vode
3 velike žlice ulja može i maslinovo ulje


Priprema

Pošto ide puno vode, tijesto je mekano i teško ga je mijesiti rukom kao klasično dizano tijesto. Možete ga mijesiti (klofati) kuhačom ili  koristiti običan mikser sa spiralnim nastavcima

U velikoj posudi ravnomjerno izmiješati sve suhe sastojke: brašno, suhi kvasac, sol i šećer.  dodati toplu vodu i ulje i sve dobro, ravnomjerno  izmiješati.

Posudu prekriti poklopcem ili plastičnom  folijom te ostaviti na toplom da se diže dok se ne digne duplo od svoje količine i pojave mjehurići otprilike oko 45 min.

Dignuto tijesto istresti u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Poškropiti tijesto uljem i dobro nauljenim rukama raširiti tijesto po tepsiji. Peči u dobro zagrijanoj pećnici na 220 °C oko 30 min. dok ne dobije lijepu rumenu boju.  Ja koristim okruglu tepsiju za burek promjera  30  cm. Ukoliko nemate takvu tepsiju možete koristiti onu veliku plitku od pećnice ali tada će biti tanja pa smanjite vrijeme pečenja za nekih 5 – 7 minuta.


Kada je pečeno odmah treba izvaditi na mrežu za hlađenje da donja kora ostane hrskava.

Video recept možete pogledati ovdje: 




Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti