Savršeno dizano tijesto za Peciva i Pizze




Sastojci

Ovo su sastojci za 1 smjesu Ja obićno pravim duplu smjesu

500 g (1/2 kg ) brašna (najbolje je pola oštrog i pola glatkog)
50 ml mlijeka
200 ml mlake vode
1 suhi kvasac
1 žlica soli
1 žlica šečera
1 žlica masti ili
2 žlice ulja

Priprema

POSTUPAK

- pomješati vodu i mlijeko u posudici i ugrijati da bude mlako (tekući sastojci)
- prosijati brašno u zdjelu, dodati sol, šećer i kvasac te dobro promješati,

- u to dodati mast ili neku drugu masnoću

- dodati mješavinu tekućih sastojaka i mjesiti rukama dok se sve ne skupi u kuglu

- tjesto prebaciti na pult ili dasku koji smo posipali brašnom i nastaviti mjesiti sa obje ruke. Što duže mjesimo to će tjesto biti bolje. Kad je tjesto glatko i elastićno prebaciti nazad u zdjelu i pokriti te ostaviti da se diže dok nedostigne duplu velićinu oko 1 sat.


- kada se tijesto diglo raspodjeliti na dva djela i raditi pizze ili pecivo kakvo želimo:

Kiflice
Lepinjice i Zemičke
Pizza


TRIKOVI ZA SAVRŠENA PECIVA:

- MASNOĆA

isprobala sam bezbroj kombinacija i do sad mi je uvjek najfinije pecivo ispalo kada bi koristila domaću svinjsku mast ali je dobro i sa drugim vrstama masnoče ovako ide po moji priovitetima: 1. svinjska mast ; 2. Palmino ulje; 3. maslinovo ulje; 4. suncokretovo ulje; 5. margarin ; 6. maslac


- KOLIKO SOLI ; TOLIKO ŠEĆERA

Kad mjesimo tjesto uvjek stavimo šećera  koliko i soli.  Pecivo će imati okus kao iz krušne peći.


- PRIJE I POSLJE PEĆENJA PREŠPRICATI VODOM

Ovo i sljedeće pravilo su najvažnija pravila. Kada mjesimo i oblikujemo pecivo moramo koristiti brašno za posipanje da se nebi ljepilo, ako imalo brašna ostane na nepećenom pecivu kada se bude peklo brašno će isušiti pecivo i biti će žilavo
E sada sljedi trik nad trikovima:
Oblikovano pecivo poslažemo u lim za pećenje prekriven papirom za pećenje. Pomoću boćice sa raspršivaćem (ja sam si jednu takvu ostavila samo za to) obilno nanjeti mlake vode neka se sav višak brašna odljepi i omekša, nema veze ako se ćini da je vode previše, voda če odmah ishlapiti na visokoj temperaturi .
Isto tako kada izvadimo iz pećnice odmah opet malo prešpricamo vodom  Ako nemamo raspršivać možemo premazati vodom pomoću kista za premazivanje.
Nakon prešpricavanja/premazivanja  vodom premazati radi sjaja uljem i tek onda staviti peći


- PEČNICA MORA  BITI JAKO ZAGRIJANA (220°C)

Ako pećemo naglo na jakoj temperaturi ali kraće vrijeme 10-12 min. pecivo će biti izvana hrskavo a iznutra mekano; ali ako nam nije pećnica dovoljno zagrijana pecivo će se sušiti i biti žilavo



Od 1 smjese (500 g brašna ) dobijemo:

- 2 okrugle standard pizze ili
- 16-24 kiflice ( zavisi od velićine )
- 16-20 lepinjice ( zavisi od velićine )

Popularni recepti